Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست- معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: بررسی‌های انجام شده از وجود آب کارستی در ۳۰ تا ۳۵ درصد از مساحت کشور خبر می‌دهد و در کل جهان از آب کارستی به عنوان یک آب شرب با کیفیت استفاده می‌شود، اما از این ظرفیت موجود در کشور استفاده نمی‌شود.

 کارست پدیده‌ای در پوسته زمین است که آثار آن به اشکال مختلف از قبیل حفره ‌و غار، در سطح و زیر سطح دیده می‌شود؛ علت ایجاد کارست به شکستگی‌ها و قابلیت انحلال توده ‌سنگ مربوط می‌شود که در نتیجه آن یک سیستم آب زیرزمینی می‌تواند شکل بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، سیستان و بلوچستان یکی از کم‌برخوردارترین استان‌های کشور از نظر منابع مالی است. خشکسالی‌های پی‌درپی و کمبود منابع آبی، بسیاری از روستاهای این استان را خالی از سکنه کرده است. تامین آب در این استان در شرایطی به بهای دادن جان تمام می‌شود که معاون وزیر صمت در این زمینه می‌گوید حجم زیادی از آب‌های کارستی این استان در حال مهاجرت به پاکستان است که با حفر چاه می‌توانیم مانع آن شویم.

به گفته «علیرضا شهیدی»، به فاصله پنج کیلومتر از مرز ایران، پاکستانی‌‎ها با تکیه بر آب‌هایی که منبع اصلی آن ایران است، تفرجگاه و پارک آبی ایجاد کرده‌اند. مشهد دیگر شهری است که قرار بوده بخشی از تامین آبش از محل آب‌های کارستی انجام شود، اما معلوم نیست که چرا چندان به مذاق برخی از مسوولان خوش نمی‌آید.

رییس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی ایران با اشاره به این‌که از مدت‌ها پیش این سازمان شناسایی و مطالعه درمورد آب‌های غیرمتعارف مثل کارست را شروع کرده، تصریح کرد: شناسایی آب‌های کارستی بر عهده سازمان زمین‌شناسی است و در مقیاس ملی نقشه پتانسیل آب‌های کارستی تهیه شده است.

شهیدی درخصوص اینکه چرا با وجود کیفیت بالای آب‌های کارستی، دولت‌ها روی آن تمرکز نمی‌کنند و از آن به عنوان یکی از راه‌حل‌های مقابله با کم آبی یاد نمی‌کنند، خاطرنشان‌کرد: آب‌های کارستی یک مزیت مهم نسبت به آب‌های آبرفتی دارد و آن تجدیدپذیر بودن آنها است و در سال‌هایی که بارندگی در کشور وجود دارد آب کارستی‌ غنی‌تر می‌شود.

وی افزود: در حالی‌که برداشت بیش از اندازه از آب دشت‌ها حتی در ترسالی‌ها باعث افزایش فرونشست و از بین رفتن آبخوان می‌شود، اما در آب‌های کارستی هیچ‌گاه مخزن از بین نمی‌رود و هر وقت بارندگی بیشتر باشد، آب بیشتری دارد و وقتی بارندگی کمتر باشد، آب کمتری دارد.

معاون وزیر صمت درباره شهرهای ایران که قابلیت استفاده از آب‌های کارست را دارند، گفت: در شهرهایی که تامین بخشی از آب از طریق چشمه‌ها انجام می‌شود، می‌توان از آب کارستی استفاده کرد.

وی تصریح کرد: شهر شیراز از دیرباز از پتانسیل آب کارستی استفاده می‌کرده و در طبس، اصفهان و برخی دیگر از نقاط کشور نیز سابقه استفاده از این نوع آب وجود دارد و این در حالی است که نزدیک به ۲۵ درصد جمعیت جهان و بیش از نیمی از کشورهای اروپایی تامین آب خود را از آب کارستی انجام می‌دهند و ما هم پتانسیل خیلی بالایی در حوزه آب کارستی داریم، اما زیرساخت‌های لازم برای استفاده از این پتانسیل وجود ندارد.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور ادامه‌داد: همین مساله موجب شده که بخش عمده‌ای از ظرفیت آب‌های کارستی ما روانه رودخانه‌ها، دریاها شده و بخشی هم تبخیر شوند.

شهیدی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چرا به چنین منابعی در شرایطی که کشور با بحران شدید آبی مواجه است بی‌توجهی می‌شود، تصریح‌کرد: آب‌های کارست بیشتر در مکان‌هایی هست که فاصله زیادی با شهرها دارند، ضمن اینکه آب‌های کارستی آب قابل اطمینانی نیست چرا که وابستگی بسیار شدیدی به میزان بارندگی دارد و نمی‌توان آن را به عنوان منبع اصلی تامین آب دانست و فقط به آن اتکا کرد.

معاون وزیر صمت خاطرنشان‌کرد: یک چشمه آب کارستی بزرگ در خوانسار در اصفهان وجود دارد و برخی از سال‌ها این چشمه به‌طور کامل خشک می‌شود و باید در کنار آب‌های متعارف از آن استفاده کرد، اما کیفیت آب‌های کارستی فوق‌العاده بوده و نباید از آن برای صنعت و کشاورزی استفاده کرد.

وی با تاکید بر این‌که سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور یک پروژه را در در کوه‌های کپه‌داغ خراسان‌رضوی و شمالی برای تامین بخشی از آب شرب مشهد شروع کرد، گفت: این طرح پیشرفت خوبی هم داشت اما بنا به دلایلی از آن استقبال نشد.

مهاجرت آب‌های کارستی به پاکستان و تشدید خشکسالی در استان سیستان و بلوچستان

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور درادامه با بیان این‌که در بسیاری از شهرهای کشور پتانسیل استفاده از آب‌های کارستی را دارد که یکی از آنها منطقه سراوان در سیستان و بلوجستان است، افزود: به دلیل شیبی که سنگ‌ها و خاک‌ها در آن منطقه دارند، آب کارستی ما در حال مهاجرت به خارج از کشور است و به عنوان مثال پاکستان با فاصله پنج کیلومتری از مرز از آب کارستی که منشا آن ایران بوده استفاده کرده و در آن جا تفرجگاه ایجاد کرده‌اند، پارک‌های آبی ساخته‌اند و بخشی از آب شرب خود و حتی نیازهای حوزه کشاورزی خود را از این محل تامین می‌کنند.

شهیدی تاکید کرد: این در حالی است که مردم استان سیستان و بلوچستان ما با بحران شدید آبی دست و پنجه نرم می‌کنند و مردمان برخی از مناطق ناچارند از هوتک‌ها استفاده کنند.

معاون وزیر صمت درباره چگونگی جلوگیری از مهاجرت آب‌های کارستی به پاکستان گفت: ما می‌توانیم با تغییر برخی از مجوزها خودمان از این ظرفیت استفاده کنیم، اما در برخی از موارد سازمان‌های آب منطقه‌ای ما سخت‌گیری بی‌دلیل دارند و ما خیلی راحت می‌توانیم با حفر چاه مانع مهاجرت آب به خارج از کشور شویم.

 ایرنا

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: سازمان زمین شناسی اکتشافات معدنی آب های کارستی آب های کارست آب کارستی معاون وزیر تامین آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۰۰۹۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد ۲۳ درصدی ارزش صادرات از استان مرکزی

مدیرکل گمرک استان مرکزی از رشد ۲۳ درصدی ارزش صادرات از استان مرکزی خبر داد و گفت: فروردین ماه امسال ۱۰۶ هزار تن کالا به ارزش ۷۰ میلیون دلار از گمرکات استان مرکزی به ۴۶  کشور جهان صادر شده است. - اخبار استانها -

روح‌الله غلامی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اراک، با اشاره به عملکرد فروردین ماه 1403 اداره کل گمرکات استان مرکزی، اظهار داشت: فروردین ماه امسال 106 هزار تن کالا به ارزش 70 میلیون دلار از گمرکات استان مرکزی به 46  کشور جهان صادر شده است که نشان از رشد 16 درصدی از نظر وزن و 23 درصدی از نظر ارزش دارد.

وی با اشاره به 5 کشور مقصد صادراتی استان از جمله پاکستان و افغانستان 25 درصد، عراق 12 درصد، ترکیه 7 درصد و امارات 5 درصد افزود: عمده کالای صادراتی شامل انواع هیدروکربن‌ها، گاز مایع، پلی اتیلن، روغن صنعتی، قوطی آلومینیوم، ظروف شیشه‌ای، مصنوعات پلاستیکی، محصولات لبنی، دستمال کاغذی و عایق رطوبتی است.  

سرپرست گمرکات استان مرکزی با اشاره به واردات استان عنوان کرد: فروردین‌ماه امسال 13 هزار و 500 تن کالا به ارزش 32 میلیون دلار از 21 کشور به گمرکات استان وارد شده است که  از لحاظ وزن 12 درصد رشد داشته است.

غلامی عمده واردات استان را از 5 کشور امارات، چین، ترکیه، هنگ کنگ و  قطر عنوان کرد و گفت: عمده کالای وارداتی شامل گلیسیرین، ورق فولادی، شمش آلومینیومی، آنتی اکسیدان‌ها، مواد اولیه دارو، موز سبز، اسانس خوراکی، اسانس‌های بهداشتی ، اجزا و قطعات ماشین آلات خط تولید است. 

وی در ارتباط با مبارزه با قاچاق کالا و ارز بیان کرد: 2 پرونده در فروردین ماه توسط گمرک کشف شده که جهت سیر مراحل قضایی به مراجع ذیربط ارسال شده است، همچنین در این مدت  47 پرونده از سایر نهادهای کاشف توسط مرجع رسیدگی به گمرک ارجاع  که کار تطبیق اسناد و تعیین ارزش آن توسط گمرکات استان انجام شده است.  

سرپرست گمرکات استان مرکزی افزود: مجموع درآمدهای وصولی گمرکات استان مبلغ یک هزار و 203 میلیارد ریال بوده که رشد 52 درصدی به همراه داشته است، از این رقم مالیات بر ارزش افزوده با  600 میلیارد ریال و رشد 12 درصدی را پشت سر گذاشته است.  

غلامی خاطرنشان کرد: همچنین در رویه کارنه تیر و ترانزیت مقصد مجموعا تشریفات گمرکی 40 هزار تن کالا  انجام شده است که از لحاظ وزن رشد 37 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می‌دهد.

انتهای پیام/711/

دیگر خبرها

  • تورم به مرز ۷۰ درصد در ترکیه رسید
  • وجود ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور
  • ۷ میلیون مبتلا به دیابت در کشور/
  • تامین ۲.۵ تا ۳ درصد برق کشور در نیرو‌گاه شهید مفتح
  • افزایش ۹ درصدی صادرات کالا از مازندران
  • رشد ۲۳ درصدی ارزش صادرات از استان مرکزی
  • آزادسازی ۷۳ هکتار اراضی کشاورزی در ساوجبلاغ
  • ۷۳ هکتار از اراضی کشاورزی و باغی ساوجبلاغ آزادسازی شد
  • نرخ عوارض آزادراه‌های کشور ۳۰ درصد افزایش یافت
  • بهره‌برداری از فاز اول سایت مجتمع آموزش عالی سراوان