Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-03@22:35:06 GMT

اثر تغییر اقلیم بر پرآب‌ترین استان ایران؛ مازندران

تاریخ انتشار: ۲۹ شهریور ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۱۵۹۵۷۲

اثر تغییر اقلیم بر پرآب‌ترین استان ایران؛ مازندران

مهدی زارع؛ مازندران به علت کاهش نزولات آسمانی و افزایش دمای هوا در این سال‌ها با معضل جدی کمبود آب مواجه است. در بازه زمانی اول مهر ۱۳۹۹ لغایت ۳۱ فروردین ۱۴۰۰ بر اساس شاخص بارش و تبخیر استاندارد طی سال آبی ۹۹ – ۱۴۰۰ حدود ۲۲درصد مساحت استان با خشکسالی خفیف، حدود ۱۸درصد با خشکسالی متوسط، حدود ۱۱درصد با خشکسالی شدید و حدود ۹درصد با خشکسالی بسیار شدید رو‌به‌رو بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین در این مدت حدود ۳۱درصد از مساحت مازندران با شرایط نرمال مواجه بود، حدود ۷ درصد ترسالی خفیف داشت و حدود ۲درصد هم ترسالی متوسط را تجربه کرده است.

این خشکسالی‌ها روی زیستگاه پرندگان و موجودات آبزی اثر‌های مخربی دارد. ایجاد سد‌ها روی رودخانه‌ها نه تنها مشکل کم آبی منطقه را حل نکرد، بلکه موجب خشک کردن آب بندان‌های منتهی به رودخانه‌ها و تخریب جنگل‌ها یا روستا‌های قدیمی شده است. سیلاب ۹ شهریور ۱۳۹۷ در گزنک به دلیل آب شدن یخ‌های دره یخار در ضلع شمال شرقی کوه دماوند اتفاق افتاد.

یخچال یخار در شمال شرق قله دماوند، در منطقه بایجان، با شیب تند و دارای قندیل‌های یخی آویزان است. که طول برخی از آن‌ها به بیش از ۵۰ متر می‌رسد. این یخچال با مساحت تقریبی ۲ کیلومتر مربع حدودا از ارتفاع ۴۵۰۰ متر از سطح دریا شروع و تا ارتفاع ۵۶۰۰ متر ختم می‌شود. قسمت بالایی آن به بام برفی یا بام یخی مشهور است.

رودخانه هراز که سرچشمه اصلی‌اش قله پالون گردن در البرز مرکزی، در غرب بلده نور است,، اما شعبه‌هایی نیز از یخچال‌های شمالی و شمال شرقی کوه دماوند سیراب می‌شود. مردم ساکن در دامنه‌های کوهستانی بخشی از آب مورد نیاز خود را از رودخانه‌هایی تامین می‌کنند که سرچشمه آن‌ها یخچال‌ها و یخار‌های در حال ذوب شدن کوه‌ها هستند.

عمده این یخچال‌ها به دلیل تغییرات اقلیمی در طول قرن حاضر ذوب شده‌اند و به تدریج بخش قابل‌توجهی از این منابع آبی نیز از بین رفته و می‌رود. اثر ذوب برف بر سیلاب احتمالی، عمدتا در بهار و تابستان، باعث نگرانی بسیاری از مردم ساکن در داخل و مجاورت دره‌های حاشیه ارتفاعات یخچالی در سراسر جهان می‌شود. علاوه بر سیل، ذوب سریع برف می‌تواند باعث زمین‌لغزش شود. در مناطق کوهستانی ذوب برف جزو اصلی رواناب است. در ترکیب با شرایط آب و هوایی مانند بارندگی شدید در محل ذوب برف، ممکن است سیلاب به راه بیفتد.

در سوییس از پیش‌بینی ذوب برف به عنوان ابزاری برای هشدار سیلاب محتمل و پیش‌بینی رواناب ذوب برف استفاده می‌شود. کاهش یخچال‌های طبیعی یکی از مستقیم‌ترین پیامد‌های گرم شدن کره زمین و یکی از شاخص‌های کلیدی تغییرات آب و هوا است. اگرچه نویسندگان علت ذوب یخچال طبیعی را مطالعه نکرده‌اند، اما نشان داده‌اند مناطقی که یخچال‌ها کوچک شده‌اند تغییراتی را در بارش و دمای درازمدت تجربه کرده‌اند که با تغییرات آب و هوا سازگار است.

منبع: روزنامه اعتماد

منبع: فرارو

کلیدواژه: خشکسالی مازندران تغییرات اقلیمی یخچال ها ذوب برف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۵۹۵۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مازندران رتبه های برتر المپیادهای دانش آموزی را دارد

به گزارش خبرنگار مهر، حسین کمالی پنجشنبه شب در آئین بزرگداشت روز معلم و تقدیر از فرهنگیان و رتبه‌های برتر دانش آموزان که در آمفی تئاتر هتل رامسر برگزار شد با بیان اینکه، سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری متفکر شهید فیلسوف و علامه روز معلم نام گرفت وگفت: نظام آفرینش؛ نظام آموزش و پرورشی بوده و جهان در حال رشد و رویش است.

وی با اشاره به اینکه در فرهنگ اسلامی از عالم تجلیل و تاکید می‌شود، افزود: آموزش و پرورش قوی سبب قوی شدن در همه حوزه‌ها خواهد شد و معلم جامعه و کشور را می‌سازد.

کمالی تصریح کرد: مقام معظم رهبری حامی سرسخت آموزش و پرورش است و دگرگونی و تغییر از آموزش و پرورش و مدارس شکل می‌گیرد.

وی با اظهار اینکه، دشمن از طریق فضای مجازی تلاش کرد باور دانش آموزان را به فرهنگ غربی تغییر دهد، بیان داشت: بخشی از بدنه آموزش و پرورش مغلوب دشمن شد و باید فرهنگ آموزش و پرورش بعنوان نهاد اثر گذار و مؤثر مورد تکریم قرار بگیرد.

مدیر کل آموزش و پرورش مازندران گفت: در شرایط فعلی کشور اثر گذاری معلمان بسیار زیاد است و معلم در جامعه باید مورد احترام قرار بگیرد.

وی با بیان اینکه، جامعه باید معلم را در صدر ببیند تا کشور در اوج قدرت و تعالی قرار بگیرد، افزود: حال آموزش و پرورش کشور رو به بهبودی است و قانون رتبه بندی معلمان با تخصیص ۴۵ هزار میلیارد تومان محقق شد.

وی تصریح کرد: رامسر در ارزیابی‌ها جز شهرهای خوب استان مازندران است و در آموزش و پرورش مازندران با دو سال تلاش، رتبه ۲۶ را به ۶ ارتقا دادیم.

کمالی افزود: در المپیادها و جشنواره‌ها مازندران جز استان‌های اول تا پنجم است و بیشترین تخصیص اعتبار به مبلغ ۱۶۷ میلیارد تومان در کل استان توزیع شد.

کد خبر 6095438

دیگر خبرها

  • کندوان یک‌طرفه شد
  • مازندران رتبه های برتر المپیادهای دانش آموزی را دارد
  • تأثیرات گوناگون تغییرات اقلیمی بر زندگی انسان
  • شناسایی یک زنجیره توزیع تخم مرغ غیربهداشتی در مازندران
  • دلیل بارش‌های ناگهانی و سیل آسا در ایران چیست؟
  • کسری مخازن آبهای زیرزمینی تربت‌حیدریه از ۵۰ میلیون مترمکعب فراتر رفت
  • شناسایی و توقیف یک زنجیره توزیع تخم مرغ غیربهداشتی در مازندران
  • کاهش۱۰ درصدی کشت گل محمدی در خراسان رضوی به دلیل خشکسالی
  • ۵۱۰ کارتن غیرمجاز تخم مرغ در مازندران کشف شد
  • کم آبی در کمین لرستان/ بارش‌های پرتکرار هم حریف خشکسالی نشد