Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@18:57:57 GMT

باغ‌های «پارک‌شهر ایران» نابود می‌شود

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۰۰۰۸۳۴

باغ‌های «پارک‌شهر ایران» نابود می‌شود

مساحت باغات پارک شهر ایران کاسته می‌شود و کسی کاری نمی‌کند؛ ممکن است بگویند فلان مصوبه را داشتیم یا فلان جلسه را برگزار کردیم، اما آنچه می‌بینیم میراثی گرانبهاست که چون شمع می‌سوزد و آب می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، کمبود فضای سبز همواره یکی از چالش‌های مدیریت شهرها بوده است. این مسئله گاه چنان جدی و پر اهمیت است که تأمین هوای پاکیزه در شهرها و زیست بوم شهری بسته به آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قزوین، کهن‌شهری در فلات مرکزی ایران که از گذشته به سبب برخورداری از باغات سرسبز و گسترده به عنوان باغشهر و پارک شهر ایران معروف بوده است. مساحت و محصول باغات این شهر، بنا بر اسناد تاریخی همواره زبانزد بوده است و پادشاهان سلسله‌های مختلف این شهر را به دلیل مزایای منحصر به فرد آن از جمله وجود باغات زیبا، به عنوان اطراق، شکارگاه، استراحتگاه فصلی و محل زندگی ولیعهد انتخاب می‌کردند؛ اما باغشهر کهن ایران این روزها حال و روز خوبی ندارد، از مساحت باغات آن کاسته شده و به جای شاخساران کهن، ستون‌های سنگی و بتن جایگزین شده است.

باغشهر در آینه تاریخ

علیرضا شبانی، دکترای تاریخ با اشاره به پیشینه تاریخی شهر قزوین می‌گوید: این شهر از دوران باستان محل سکونت انسان و انجام مراودات تجاری و مناسبات انسانی بوده است.

او با بیان اینکه هر شهر در دوره تاریخی خاصی به شکوه و توسعه می‌رسد، خاطرنشان می‌کند: انتخاب شهرها به پایتختی از مهم‌ترین علل توسعه همه‌جانبه شهرها بوده است و شهر قزوین نیز از این قاعده مستثنی نیست.

این دکترای تاریخ ادامه می‌دهد: کشور ایران به دلیل تنوع اقلیمی، موقعیت حساس سوق‌الجیشی، حکومت اقوام مختلف و سابقه کهن تمدنی در بین کشورهای جهان بیشترین تعداد پایتخت را داشته است که یکی از مشهورترین آن‌ها قزوین است.

شبانی می‌گوید: یکی از وجوه تمایز قزوین با دیگر شهرها وجود باغستان‌های کهنی بوده که دیرینه آن‌ها به عهد ساسانی باز می‌گردد و حدود چهار هزار هکتار مساحت داشته است؛ نقشه‌ای که در سال ۱۹۱۵ میلادی از شهر قزوین تهیه شده نیز نشان می‌دهد این باغات در حدود یکصد هکتار یعنی معادل شش برابر مساحت شهر قزوین در گذشته، وسعت داشته است.

او با بیان اینکه باغات تاریخی قزوین در نوبت ثبت در فهرست میراث جهانی قرار دارد، تاکید می‌کند: متأسفانه شهرسازی بی‌رویه و تمایل باغداران به فروش اراضی زراعی به جای باغداری به دلیل ارزش افزوده بیشتر، حیات این باغات را در معرض تهدید قرار داده و مساحت آن‌ها تا حد چشمگیری کاهش یافته است.

نسلی که کاسبی را بهتر از باغداری می‌داند

سید جواد جوادی از باغداران قزوینی می‌گوید: سال‌هاست به خاطر تغییر سبک زندگی فرزندان باغداران تمایلی به ادامه حرفه پدری ندارند.

این باغدار قزوینی ادامه می‌دهد: نداشتن راه، تغییر نکردن شیوه آبیاری، مکانیزه نبودن روش نگهداری محصولات و نداشتن درآمد کافی از علل بی‌میلی باغداران قزوینی به ادامه کار است.

جوادی تصریح می‌کند: تنها شهرداری یا میراث فرهنگی نمی‌تواند در حفظ این ذخیره کهن همکاری کنند، بلکه جهاد کشاورزی و قوه قضائیه و سایر دستگاه‌ها هم باید در این زمینه وارد عمل شوند.

شهرداری بیش از وظیفه خود عمل کرده

سیاوش طاهرخانی، شهردار قزوین با اشاره به برنامه مدیریت شهری برای صیانت از باغات این شهر، می‌گوید: برنامه شهرداری در زمینه بر سه محور اساسی تأمین آب، ایجاد راه و مسیر دسترسی و ایجاد زیرساخت برای تأمین امنیت استوار است؛ باغستان کمربند سبز قزوین و ریه‌های تنفسی شهر است که تخریب آن‌ها سبب هجوم ریزگردها و افزایش آلودگی هوا و شیوع بیماری‌های مختلف خواهد شد.

او با بیان اینکه بخشی از باغات تاریخی شهر تحت تملک وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است، می‌گوید: این وزارتخانه رسالت نگهداری از املاکی که به نام آن ثبت شده را دارد و شهرداری تنها با استفاده از راهکارهای قانونی می‌تواند از ساخت و ساز در محدوده این ابنیه و اراضی جلوگیری کند.

شهردار قزوین با بیان اینکه پرونده تخلفات در زمینه ساخت و ساز و تصرفات غیر قانونی در اراضی تحت تملک وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع می‌شود، خاطرنشان می‌کند: شهرداری بیشتر از آنچه قانون به این دستگاه محول کرده برای حفظ و نگهداری باغات تاریخی شهر تلاش کرده است، شهرداری در این زمینه رسالت نظارتی داشته که از سال ۹۱ تاکنون فراتر از وظیفه خود در این زمینه عمل کرده است.

طاهرخانی می‌افزاید: شهرداری برای حفظ باغستان‌های تاریخی با استقرار تانکر و ساخت استخرها، یک‌هزار و ۴۵۵ سردهنه، ایجاد گشت پیاده آتش نشانی، ساخت دو هزار و ۷۷ کشوی فلزی از سال ۹۱ تاکنون، ایجاد گشت شبانه روزی، لوله کشی و ترمیم چاه خانه‌ها، دادن هزینه به باغداران در فصول کم‌بارش، افزایش راندمان آبیاری و محصولات را در دستور کار قرار داده است.

او ادامه می‌دهد: مدیریت شهری می‌کوشد با تشکیل سازمان باغستان‌ها به کمک باغداران در حفظ و نگهداری باغات سنتی مشارکت کند؛ سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری برای اطفای حریق این منطقه با مشکل مواجه است، زیرا مسیر دسترسی مناسب وجود ندارد.

باغستان قزوین جزو املاک شهرداری نیست

حکمت الله داوودی، رئیس شورای اسلامی شهر قزوین نیز در خصوص وضعیت باغستان تاریخی این شهر، می‌گوید: باغستان قزوین جزو املاک شهرداری نیست و به نام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ثبت شده است؛ این باغستان ذخیره گیاهی قابل توجه با قدمت چند هزار ساله دارد، اما با گسترش شهرسازی صاحبان باغ‌ها اقدام به فروش زمین‌های خود می‌کنند.

او می‌گوید: با وجود اینکه شهرداری از نظر قانونی نسبت به مالکان و سازمان‌های مربوطه تعهد ندارد با ایجاد سازمان باغستان‌ها در شهرداری بیشترین کمک و بودجه مالی را برای حفظ باغستان انجام داده است. در سال ۱۳۹۹، هفت میلیارد تومان برای احیا باغات توسط شهرداری در نظر گرفته شده که دو میلیارد تومان از این مقدار برای خرید چاه آب در نظر گرفته شده است.

رئیس شورای اسلامی شهر قزوین تصریح می‌کند: کمربند شرق که مورد توجه طرفداران محیط زیست است پیوست زیست محیطی دارد، استفاده از تانکر آب توسط شهرداری با آبیاری باغات در شرایط کم آبی و خشکسالی و مبارزه با آتش سوزی، استفاده از گشت‌های حفظ باغستان از عمده کارهای شهرداری و شورا برای حفظ این سرمایه ارزشمند است.

برای حفظ باغات بودجه نمی‌دهند!

این سخنان در حالی مطرح می‌شود که علیرضا خزائلی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین با بیان اینکه مساحت باغات سنتی قزوین در حدود چهار دهه گذشته از شش هزار و ۷۰۰ هکتار به دو هزار و ۷۰۰ هکتار کاهش یافته است، می‌گوید: باغستان قزوین در فهرست آثار ملی ثبت شده است، اما متأسفانه بودجه لازم برای حفظ آن در اختیار این سازمان قرار ندارد.

او می‌گوید: دلایل مختلفی در کاهش مساحت باغستان قزوین وجود دارد که افزایش ارزش افزوده زمین نسبت به درآمد باغ، افزایش ساخت و ساز غیر مجاز در نتیجه صدور مجوز ساخت و ساز توسط نهادهای مسئول و کم‌آبی و خشکسالی از جمله مهم‌ترین آن‌ها است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین تصریح می‌کند: آتش سوزی‌های عمدی برای بهره برداری از زمین و ساخت و ساز نیز از دلایلی است که به کاهش مساحت باغات منجر شده است؛ البته نبود مسیر دسترسی مناسب نیز سبب شده نیروهای امدادی در هنگام آتش‌سوزی نتوانند به درستی حریق را مهار کنند.

خط و نشان قانون

اما حجت‌الاسلام نورالله قدرتی، مدیرکل دادگستری قزوین با بیان اینکه وقتی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان نماینده دولت مسئولیت حفظ و احیا باغستان را پذیرفته است باید نقش خود را به درستی ایفا کند، تاکید می‌کند: شهرداری قزوین بیشتر از وظیفه قانونی خود در این زمینه عمل کرده که قابل تقدیر است.

او با بیان اینکه حفظ بیت‌المال از وظایف اصلی دستگاه قضا است، عنوان می‌کند: در خصوص باغستان قزوین دستورالعملی صادر شده و در آن به دستگاه قضا توصیه شده است که در صورت قصور هر دستگاه، نهاد یا سازمانی در این زمینه، در چارچوب قانون گزارش کارشناسی تهیه و به مراجع ذی‌ربط ارجاع شود.

کد خبر 452165

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران مدیریت شهری مدیران شهری شهرداری قزوین شورای شهر قزوین حقوق شهروندی مشارکت شهروندان شهرداری فرهنگ شهروندی فضاي سبز شهري درختان شهر تخلفات ساخت وساز ساخت و ساز غیرقانونی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق گردشگری و صنایع دستی باغستان قزوین میراث فرهنگی مساحت باغات باغستان ها ساخت و ساز شهر قزوین برای حفظ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۰۰۸۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اشتباه نتانیاهو به ایران فرصت داد بازدارندگی اسرائیل را نابود کند

 روزنامه هندو معتقد است: پرونده نسل‌کشی اسرائیل در دیوان بین‌المللی دادگستری به علاوه ضعیف شدن اسرائیل پس از جنگ غزه، این فرصت را به ایران داد تا با حمله به اسرائیل، قواعد بازی را تغییر دهد.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: روزنامه هندو با بررسی تحولات اخیر نوشت: در مارس ۲۰۱۸، از بنیامین نتانیاهو پرسیده شد که سه تهدید بزرگ پیش روی اسرائیل کدامند؛ او پاسخ داد: «ایران، ایران، ایران. ایران در حال ساختن امپراتوری‌ در خاورمیانه است.» باسابقه‌ترین نخست‌وزیر اسرائیل، هرگز در مورد ایران رودربایستی نداشته است.

او تلاش داشت هم برای رأی‌دهندگان داخلی‌اش و هم برای متحدان خارجی، چهره‌ خود را به عنوان سیاستمداری قدرتمند که می‌تواند در برابر تهدید ایران ایستادگی کند، نشان دهد. با این حال، در دوران نخست‌وزیری وی بود که ایران در ۱۴‌ آوریل، حمله‌ای گسترده با پهپاد و موشک به سمت اسرائیل انجام داد؛ این اولین حمله‌ این‌چنینی بود که از سوی یک بازیگر دولتی به اسرائیل در طول بیش از سه دهه گذشته انجام شد. ایران با حمله مستقیم به اسرائیل، خط قرمز را زیر پا گذاشت و این اقدام بازدارندگی تل‌آویو را از بین برد. پاسخ اسرائیل به حمله ایران، همان‌طور که وزیر امنیت ملی نتانیاهو، ایتمار بن‌گویر توصیف کرد، «ضعیف» بود. پس از دور اول [درگیری]، زمانی که هر دو طرف از لبه پرتگاه عقب‌نشینی کردند، این بحران چند بعدی، تمایل ایران به ریسک‌پذیری در غرب آسیای به طور فزاینده بی‌ثبات، تردید استراتژیک آمریکا و وابستگی تقریباً کامل اسرائیل به ایالات متحده برای امنیت خود را تقویت می‌کند.

سال‌هاست که جنگ سایه‌ها بین اسرائیل و ایران در جریان است. در سال‌های اخیر، اسرائیل در سوریه منافع ایران را هدف قرار داده است. این کشور همچنین عملیات‌هایی را در داخل ایران انجام داده است، از جمله ترور محسن فخری‌زاده، دانشمند ارشد هسته‌ای، در نوامبر ۲۰۲۰. این عملیات‌ها اسرائیل را بیشتر جسور کرد. پس از ۷ اکتبر، اسرائیل جنگ سایه را تشدید کرد و در ۲۵ دسامبر، سید رضی موسوی، مشاور ارشد سپاه پاسداران را در سوریه ترور کرد. آنها سپس محمدرضا زاهدی، یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران را در محوطه سفارت ایران در دمشق ترور کردند. مقام‌های اسرائیل بعداً به رسانه‌های آمریکایی گفتند که انتظار نداشتند ایران به تلافی حمله به دمشق، حمله مستقیم انجام دهد. اقدام تلافی‌جویانه ایران، نتانیاهو را در دوراهی قرار داده. او همیشه طرفدار زور علیه تهران بوده. بسیاری استدلال کردند که حمله ایران به او فرصت عالی داد. اما واقعیت راهبردی که ایران در حمله خود انجام داد، برای نتانیاهو مطلوب نبود. در حالی که نتانیاهو طرفدار زور علیه ایران بود، برنامه او هرگز این نبوده که به تنهائی با ایران بجنگد. او رهبری، مشارکت و حمایت آمریکا را می‌خواست.

اما وقتی بایدن به او گفت که ایالات متحده به انتقام‌جویی اسرائیل نخواهد پیوست، گزینه‌های نتانیاهو را محدود کرد. او هنوز می‌توانست اراده آمریکا برای دور ماندن از جنگ مستقیم اسرائیل و ایران را آزمایش کند. اما جنگ اسرائیل در غزه ناتمام مانده و او خواستار حمایت مستمر بایدن در حمله بود. این یک پیروزی نادر برای دولت بایدن بود زیرا متحد خود را مهار کرد تا از یک جنگ منطقه‌ای جلوگیری کند. اما از دیدگاه اسرائیل، این واکنش ضعیفی بود که نتوانست قدرت بازدارندگی آن را تقویت کند.

ایران سال‌هاست که در جنگ در سایه خود با اسرائیل صبر استراتژیک نشان داده. به این دلیل که نگاهی بلندمدت به حضور رو به رشد خود در منطقه داشت. این کشور تعداد زیادی از فرماندهان و دانشمندان ارشد را در جنگ سایه از دست داده، اما حملات اسرائیل تاثیری بر نفوذ ایران نداشته است. برنامه هسته‌ای ایران همچنان در حال گسترش است و متحدانش نیز به تقویت خود ادامه می‌دهند. اما به نظر می‌رسد حمله به کنسولگری ایران، تفکر استراتژیک در تهران را تغییر داد. ایران تصمیم گرفته که در قبال ادامه حملات اسرائیل به مقامات خود هزینه‌ای را تحمیل کند.

ایران روابط استراتژیک بهتری با روسیه و چین دارد. ایران همچنین به درستی ارزیابی کرده که ایالات‌ متحده تمایل پایینی برای درگیر شدن در جنگ طولانی دیگر در غرب آسیا دارد؛ آن هم در زمانی که چین و روسیه مستقیماً رهبری آمریکا در جهان را به چالش می‌کشند و در غرب آسیا، پس از شش ماه مبارزه با حماس، اسرائیل تا رسیدن به اهداف خود، یعنی برچیدن حماس، آزادی گروگان‌ها و تقویت قدرت بازدارندگی‌اش فاصله زیادی دارد.

توسل اسرائیل به حملات گسترده علیه غزه که ۳۴ هزار نفر را به کام مرگ کشانده و تقریباً کل جمعیت غزه را به آوارگان تبدیل کرده، غوغای بین‌المللی را برانگیخته است. پرونده نسل‌کشی علیه اسرائیل در دیوان بین‌المللی دادگستری وجود دارد. حمله ۷ اکتبر و جنگ متعاقب آن در غزه، اسرائیل را تضعیف کرده است. این مسئله به ایران فرصت را داد تا با حمله آشکار به اسرائیل، قواعد بازی را تغییر دهد و به‌رغم دفاع دسته‌جمعی ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، اردن و اسرائیل، موشک‌های بالستیکش را به هدف بزند.

دیگر خبرها

  • شهرداری حصار‌کشی در پارک لاله را متوقف می‌کند؟!
  • (عکس) ادامه ساخت و ساز شهرداری زاکانی در پارک‌ها
  • ماجرای حصارکشی در بوستان لاله تهران چیست؟
  • خیابان‌های بوکان به پارکبانان سپرده می‌شوند
  • شاهکار جدید در پارک لاله؛ برنامه جدید شهرداری در بوستان‌ مملو از درخت | تصویر
  • خیابان های بوکان به پارکبانان سپرده می شوند
  • ۶۰ هکتار به فضای سبز سنندج اضافه می‌شود
  • امسال بودجه شهرداری اراک ۶ هزار میلیارد تومان است
  • قرار است در پارک‌های تهران هتل بِروید یا چرخه رانت‌خواری بچرخد؟/ «شهرداری همان هتل نیمه‌کاره را بسازد، چرا می‌خواهد هتل جدید بسازد؟»
  • اشتباه نتانیاهو به ایران فرصت داد بازدارندگی اسرائیل را نابود کند