Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شریان»
2024-05-04@01:28:00 GMT

نتیجه انتقال آب خزر؛ ۴۰هکتار تخریب ناقابل هیرکانی

تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۵۹۸۱۷۲

نتیجه انتقال آب خزر؛ ۴۰هکتار تخریب ناقابل هیرکانی

ایران به علت قرار گرفتن در کمر بند جغرافیایی خشک و نیمه خشک و با داشتن حدود ۱۰۰ میلیون هکتارپوشش بیابانی، فقر بسیار شدیدی به لحاظ پوشش‌های گیاهی متراکم و انبوه دارد. به جرات می‌توان گفت که تنها استثنا در پوشش‌های گیاهی متراکم، جنگل‌های هیرکانی در جنوب دریای خزر است که با محدوده‌ای کمتر از دو درصد مساحت کل ایران متراکم‌ترین ناحیه جنگلی ایران را تشکیل داده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش شریان نیوز،

  مهدی معتق

 

متاسفانه نفس این پوشش‌های گیاهی کم نظیر و ارزشمند سالهاست که به علت فعالیتهای مخرب بشری، از سدسازیهای بیرویه گرفته تا سندروم های ویلاسازی وتونلسازی و گسترش کوههای زباله، به شمارش افتاده است. بارها در توجیه تخریب های جنگلی برای اجرای پروژه ها شنیدهایم که فلان پروژه فقط x  هکتار جنگل را خراب میکند.  مثلا در توجیه سدهای لاسک  و شفا رود گفته شد که هر کدام  فقط ۹۰ هکتار جنگل را تخریب میکند. آزاد راه تهران شمال به تنهایی  حدود ۲۵۰۰ هکتار جنگل هیرکانی را نابود کرد.  در جدیدترین اظهار نظر ها نیز معاون محترم سازمان محیطزیست در یک برنامه تلویزیونی ودر یک اظهار نظری در خور تامل در توجیه خط انتقال آب خزربه سمنان فرمودهاند که این پروژه فقط ۴۰ هکتار جنگل را تخریب میکند که مقدار کمی است!

اینگونه اظهارات در توجیه پروژهها در حالی بیان میشود که گویی نصف مساحت ایران جنگل هیرکانی است و این ارقام اعداد بالایی محسوب نمیشوند. همانگونه که در بالا متذکر شدم مساحت جنگلهای هیرکانی با در نظر گرفتن باغات و .. در بهترین حالت چیزی کمتر از دو درصد مساحت کل ایران است. از سویی خود جنگلهای هیرکانی دههها هست که با انبوهی از مشکلات و معضلات مانند گسترش کوههای زباله و توسعه های غیراصولی تغییر کاربری زمین مواجه هستند که چهره زشت و ناخوشایندی را بر طبیعت زیبای نواحی جنوبی دریای خزر جاری ساخته است و متاسفانه اقدامی اساسی و کافی برای حل این  معضلات در سالهای گذشته صورت نگرفته است.

نگاهی ساده به تصاویر ماهواره ای نشان میدهد که چگونه به عنوان مثال مساحت منطقه کوه زباله سراوان دراستان گیلان در ۸ سال گذشته تقریبا سه برابر شده  و از هفت هکتار در سال ۱۳۹۰ به مساحتی در حدود ۲۰ هکتار در سال ۱۳۹۸ رسیده است (تصویر ۱). روندی که اگر با همین سرعت در گیلان و مازندران و گلستان ادامه پیدا کند آینده منابع آبی و خاکی و گیاهی در این مناطق را به شدت با تهدید جدی روبرو خواهد کرد.

همچنین تغییر کاربری های مختلف و غیر اصولی که در طول دهه های گذشته به بهانه های مختلف انجام شده، از یک سو چهره بسیار زشتی را در این مناطق جاری ساخته، واز سویی دیگر خطر پذیری جوامع محلی نسبت به حوادثی مانند سیل و رانش زمین را به شدت افزایش داده است (تصویر ۲). شاید اگر معاون محترم سازمان محیط زیست قسمتی از وقت گرانبهای خویش را صرف بازدید و بررسی دقیق مشکلات جنگلهای هیرکانی میکردند و پای صحبت و درد دلهای کارشناسان دلسوز منابع طبیعی در استانهای شمالی می نشستند تا از نزدیک با مشکلات این عزیزان برای احیا حتی یک هکتار جنگل آشنا شوند،  امروز ازکنار توسعه سه برابری کوه زباله سراوان به سادگی عبور نمیکردند و تخریب ۴۰ هکتاری این پوشش های گیاهایی نایاب آن هم بخاطر یک خط انتقال آب که با هیچ منطق و دلیل علمی سازگاری ندارد  دیگر برایشان مقدار کمی نبود.

تصویر۱ : گسترش تخریب جنگل بین سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۸ بخاطر دپوی زباله در منطقه سراوان در استان گیلان. محدوده تخریب جنگل در اطراف کوه زباله سراوان از حدود ۷ هکتار در سال ۱۳۹۰ به ۲۰ هکتار در سال ۱۳۹۸ گسترش یافته است. منبع: (Google Earth) تصویر۲ : نمونه ای از تغییر کاربری ناشی از  جنگل زدایی بی رویه در استان گلستان (عکس: مهدی معتق)
​​

*استاد مرکز علوم تحقیقات زمین و دانشگاه لایبنیتز هانوفر آلمان

منبع: شریان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shariyan.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شریان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۹۸۱۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی روند امحا و دفن زباله در ۴ شهر فارس

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، عبدالمطلب رهنما گفت: در کارگروه مدیریت پسماند شهر‌های صدرا، بیضا، اردکان و هماشهر که با حضور شهرداران این شهر و سرمایه گذاران در حوزه پسماند در شهرداری اردکان تشکیل شد و درباره مشکلات امحا و دفن زباله و آخرین وضعیت پسماند در سطح شهر‌های مذکور بررسی و مورد تبادل نظر قرار گرفت.

وی به مصوبات این جلسه اشاره کرد و اظهار داشت: مقرر شد با توجه به اینکه شهرداری اردکان طرح مطالعه جامع پسماند را دارد سایر شهرداری‌ها نیز نسبت به تهیه این طرح اقدام کنند.

شهردار اردکان افزود: در این نشست همچنین مقرر شد دبیرخانه‌ای در یکی از شهرداری‌ها تشکیل و جلسات هر دو هفته یک بار به میزبانی یکی از شهرداری‌ها تشکیل شود.

رهنما ادامه داد: همچنین قرار شد سرمایه گذار نیز با توجه به توان لازم و بهره گیری از علوم روز، امحای زباله در مناطق فوق الذکر انجام و بسته پیشنهادی پس از دو ماه برای سیر مراحل قانونی و گرفتن مجوز لازم تهیه تا سایت دفن زباله مدرن و به روز توسط سرمایه گذار با همکاری شهرداری صدرا، بیضا، اردکان و هماشهر راه اندازی شود.

وی با اشاره به مزایای اجرای این طرح گفت: توسعه و افزایش دفن بهداشتی پسماند کمک بسیاری در خصوص حفاظت از محیط زیست، کنترل شیرابه حاصل از پسماند و جلوگیری از نفوذ به آب‌های زیرزمینی و رودخانه‌ها و همچنین ایجاد مرکز زباله و برگشت سرمایه خواهد داشت.

در شهر اردکان روزانه بیش از ۱۳ تن زباله تولید می‌شود و با توجه به اینکه شهر اردکان یک شهر توریستی و تفریحی است در روز‌های پنج شنبه و جمعه و روز‌های تعطیل تولید زباله به ۲۱ تا ۲۳ تن هم می‌رسد.

در حال حاضر به علت نبود سایت مناسب دفن زباله در شهرستان سپیدان شهرداری اردکان با پرداخت هزینه به شهرداری شیراز روزانه زباله‌های شهر اردکان را با ماشین‌های جمع آوری زباله بارگیری و در مرکز دفن زباله برم شور که متعلق به شهرداری شیراز است تخلیه و امحا می‌کند.

دیگر خبرها

  • آزادسازی ۱۵ هزارمترمربع اراضی جنگلی در توسکستان/ ۳ اعیانی غیرمجاز تخریب شد
  • مطالعات  طرح جامع جنگل کاری نالشکینه بوکان
  • تصاویری از حرکت خوک ماده و توله ها در جنگل ساری
  • بررسی روند امحا و دفن زباله در ۴ شهر فارس
  • فیلم/ گشت و گذار پلنگ در جنگل‌ ساری
  • آزادسازی ۷۳ هکتار اراضی کشاورزی در ساوجبلاغ
  • گشت وگذار شبانه پلنگ در جنگل ساری
  • ۷۳ هکتار از اراضی کشاورزی و باغی ساوجبلاغ آزادسازی شد
  • عملیات مبارزه با آفات در ۷۰ هکتار از جنگل‌های کامیاران
  • بهره‌برداری از فاز اول سایت مجتمع آموزش عالی سراوان